Для туристів Чорнобиль перетворять на величезний культурний хаб

Стало відомо, як розвиватимуть туризм у зоні відчуження

У Чорнобильській зоні поступово розвиватимуть туризм на трьох етапах — збереження легендарних об’єктів, створення музеїв та будівництво величезного культурного хабу. Про це під час форуму "Велике будівництво: Авіація. Туризм" розповіла радниця міністра з захисту довкілля і природних ресурсів України з питань розвитку зони відчуження Лала Тарапакіна, передають "Коментарі".

За її словами, перша частина "Великого будівництва" у Прип’яті — це збереження та консервація легендарних об’єктів у Чорнобильській зоні. Друга частина — це музеїфікація Прип’яті.

"Ми беремо сакральний об’єкт, наприклад, квартира, в якій жив Володимир Правік, це перший пожежник, який загинув на виклику, очільник пожежної бригади, і перетворюємо на арт-об’єкт. Або музей, над яким ми працюємо, на радіолокаційній станції "Дуга", і це буде круто", — розповіла про плани радниця міністра з захисту довкілля.

У зоні відчуження створюють комфортні умови для туристів, щоб можна було випити кави та поїсти під час екскурсій. Крім того, що у Чорнобильській зоні створюють інфраструктуру для відвідувачів, якої раніше не було, є ще один унікальний, але дискусійний проєкт — це Чорнобиль-цех.

"Коли ми кажемо Чорнобиль, маємо на увазі містечко, де працюють у зоні відчуження. Чорнобиль — старовинне містечко України, поліське. В самому Чорнобилі біля автостанції є величезне дуже зруйноване приміщення — колишня СТО. Усі давно забули, що це було СТО, бо під час ліквідації у 1986 році це була найбільша їдальня в зоні відчуження для ліквідаторів. Це була точка зборки, де всі зустрічалися", — зазначила експерт.

У будівлі колишній їдальні одночасно могли пообідати 600 людей, продовжила вона. Тому влада вирішила повернути історію і зробити Чорнобиль-хаб.

"Це робоча назва. Він буде називатися Чорнобиль-цех, бо раніше його називали кормоцех. Ми будемо повертати це до життя як величезний громадський культурний простір, де будуть виставки, культурні події, де митці зможуть зустрічатися і презентувати свої проєкти. Тут люди зможуть спілкуватися щодо майбутнього Чорнобиля. Влаштовувати кінопокази. Просто поїсти — там буде величезний фудкорт", — анонсувала Тарапакіна.

Зараз Чорнобиль-цех знаходиться на стадії проєктування, додала радниця міністра з питань довкілля.

Нагадаємо, на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника є унікальний парк піроценового періоду. На піщаних ґрунтах розташований вигорілий масив соснового лісу. Він зовсім незвичний для природи заповідника. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на території Чорнобильської зони відчуження виявили озеро ідеально круглої форми, яке назвали "Оком Полісся". Це водосховище, яке було ставком біля поліського села. 

Читайте також, як у Чорнобилі проводять дослідження щодо збереження легендарних об‘єктів, серед яких радіолокаційна станція "Дуга". 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися