У Києві знесуть храм на історично цінній ділянці

Суд зобов'язав релігійну громаду знести храм-МАФ у Києві

Суд зобов'язав релігійну громаду звільнити територію Національного музею історії України у Києві, на якій було збудовано незаконний "храм-МАФ". Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

Як повідомляється, позов музею було задоволено у суді. Доведено, що розміщення незаконної споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Це порушує вимоги статті 91, частини 1, пункту "а" Земельного кодексу.

"Храм-кіоск" розташований у буферній зоні пам'яток ЮНЕСКО, де заборонено будь-яке нове будівництво, і порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

Нагадуємо, що як землекористувач, Національний музей історії України вимагав від релігійної громади знести самочинно збудовану споруду за власний кошт та відновити земельну ділянку до первісного стану. Ділянка, про яку йде мова, є місцем, де тисячу років тому було місто Володимира, де князь збудував перший мурований храм на Русі.

З юридичної точки зору, земля має історичну та культурну цінність. Земельне законодавство передбачає, що земля має особливу цінність і перебуває під охороною держави. Враховуючи правила землекористування та законодавчі обмеження щодо діяльності, в межах пам'ятки будь-яке будівництво, в тому числі релігійними громадами, заборонено.

Читайте также