Екологи почали позапланово перевіряти "Київводоканал"

Що відомо про причини перевірки

"Київводоканал" — одне з пів тисячі підприємств, які перевірять екологи через забруднення водних ресурсів України. Про це розповів голова Державної екологічної інспекції (ДЕІ) України Андрій Мальований, передають "Коментарі".

Столичний водоканал є лідером серед найбільших забруднювачів водних ресурсів відповідно до рейтингу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, зазначив голова ДЕІ Андрій Мальований під час позапланової перевірки "Київводоканал". За його словами, щороку це підприємство скидає у річку Дніпро майже 300 мільйонів кубометрів зворотних вод з високими концентраціями забруднюючих речовин. Окрім того, протягом останніх трьох років "Київводоканал" сім разів не допускав екологів до проведення перевірки, зазначив Мальований.

Наприкінці минулого тижня працівники ДЕІ Столичного округу змогли розпочати позапланову перевірку на найбільш проблемному об’єкті "Київводоканалу". Інспектори відібрали проби води на Бортницькій станції аерації.

"Станція залишається єдиною очисною спорудою для стічних вод столиці, а також Вишгорода, Ірпеня, Вишневого та інших населених пунктів Київщини, проте її обладнання зношене на 80%. Внаслідок ненормативної роботи очисних споруд підприємств, скидів забруднених вод та застарілих потужностей сьогодні Дніпро знаходиться у катастрофічному стані", — прокоментував голова ДЕІ Андрій Мальований.

Він додав, що через катастрофічний екологічний стан київську частину Дніпра вже вкривають десятки мілин та ситуація погіршується. Після екологічної перевірки до порушників обіцяють вжити суворих заходів. У разі масштабного забруднення води ДЕІ планує звертатися до суду із позовами щодо обмеження чи зупинення діяльності підприємств-забрудників.

Нагадаємо, у Києві бактерії у водопровідній воді нижче норми, проте існує інша проблема. Лабораторна експертиза показала, що водопровідна вода у Києві містить достатньо корисних речовин. Показники кальцію, магнію та мінералізації у межах норми, а загальне мікробне число — 6, при нормі не більше 50. Проте експерти критично поставилися до результатів дослідження, а у столичному водоканалі відреагували на застереження.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. 

Читайте також, що у Києві та області планують покращити якість питної води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися