Кияни масово скаржаться на порушення мовного закону

Подробиці розповів Уповноважений із захисту державної мови

Минулого року кожне четверте-п'яте звернення на адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови щодо порушення мовного закону надійшло від мешканців Києва. Про це заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, повідомляють "Коментарі".

За його словами, найчастіше кияни скаржилися на обслуговування державною мовою, на відсутність україномовних версій інтернет-магазинів, на порушення у сфері освіти та на зовнішню рекламу. Загалом на адресу мовного омбудсмена протягом 2021 року надійшло понад 3,5 тисячі звернень щодо порушення мовного закону. Уповноважений із захисту державної мови звернувся до влади Києва та Київської області. Представники влади мають затвердити столичну й обласну програми розвитку державної мови, вважає омбудсмен.

"Для мене Київ — це еталон. І у питаннях мовної політики, дотримання мовного законодавства він має бути серед лідерів. Тому я хочу подякувати свідомим громадянам, жителям Києва, які посилають на нашу адресу звернення та скарги", — заявив Кремінь.

Омбудсмен підкреслив, що влада столиці та Київської області має працювати над тим, щоб таких порушень ставало якнайменше. Він закликав керівництво Києва та Київської області затвердити міську та обласну програми розвитку української мови та проводити постійний контроль проблемних сфер. Найбільше у Києві минулого року зафіксували порушень у сферах обслуговування та зовнішньої реклами.

Нагадаємо, у всіх регіонах України, зокрема у Київській області та Києві, триває реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Реєстрація для участі в пробному ЗНО цього року триватиме до 22 січня на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Для Києва, Київської, Чернігівської та Черкаської областей — це Київський регіональний центр оцінювання якості освіти.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на території Національного комплексу "Експоцентр України" ("ВДНГ") розпочали підготовчі роботи з реалізації створення Президентського університету. За планами, виш має запрацювати у столиці у 2023 році. Навчальний заклад стане частиною великого освітнього кластера за Концепцією розвитку "ВДНГ" на найближчі 40 років.

Крім того, незабаром у Києві з'явиться університет світового рівня – "Американ Юніверсіті Київ" у партнерстві з Університетом штату Аризона. Американ Юніверсіті Київ уже підписав договір оренди будівлі Річкового вокзалу у столиці. Договір оренди було підписано на 10 років.

Читайте також, що у вишах Київщини впроваджують функціонал "Дія. Шерінг".

Читайте также