Лікар пояснив, що допоможе врятуватись від нового штаму коронавірусу

Та чи потрібно робити бустерну дозу вакцинації

Вакцина на 100% не захищає від зараження коронавірусом, зокрема від нового штаму "Омікрон", але допомагає подолати хворобу. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів лікар-імунолог Олег Назар, передають "Коментарі".

"Є деяка кількість людей, які мають слабкі гени імунної відповіді. Вони можуть бути вакциновані, вони можуть перехворіти, але все рівно є ризик повторного зараження. Питання тільки в тому, що якщо людина заразилася вдруге, то перебіг досить легкий. А так будь яка вакцина, навіть якщо людина перехворіла, на 100% не захищає від зараження, але захищає від важкого перебігу", — сказав імунолог.

За його словами, бустерна доза потенційно може захистити від нового штаму коронавірусу. "Будь яка вакцинація додаткова посилює імунний захист. Ефект вакцинації в зменшенні терміну реакції імунної системи. Якщо вперше імунна система зіткнулася зі збудником, то імунна відповідь — специфічні антитіла з’являються на третю-четверту добу. Якщо повторне стикання з інфекцією, після вакцинації або перехворіла людина, то антитіла з’являються протягом шести-восьми годин", — пояснив лікар.

Імунолог додав, що бустерна доза вакцинації від коронавірусу дозволяє швидко відновити активність імунної системи. Лікар-імунолог Олег Назар також розповів, що головною небезпекою мутації коронавірусу є те, що нові штами бистріше розповсюджуються.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві вперше виявили новий штам коронавірусу "Омікрон". До столиці хворий на "Омікрон" прибув з Об'єднаних Арабських Еміратів. Інфікований новим штамом коронавірусу пацієнт перебуває на лікуванні. Українські експерти проводять епідеміологічне розслідування даного випадку і додаткове обстеження контактних осіб.

Нагадаємо, наразі в Україні більшість областей перебуває у "жовтій" зоні. "Червоний" рівень епіднебезпеки поширення COVID-19 зберігається у восьми регіонах. Київська область та ще три регіони України можуть найближчим часом вийти з "червоної" зони карантину. Раніше вісім областей України та Київ залишили "червону" зону карантину



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися