У Києво-Печерській лаврі розпочне перевірки державна міжвідомча комісія

Подробиці розповів міністр культури України

У столиці з наступного тижня державна міжвідомча комісія почне перевірки щодо використання Українською православною церквою Московського патріархату споруд Києво-Печерської лаври. Про це в ефірі телемарафону розповів міністр культури України Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

Цього року в Києво-Печерській лаврі на Різдво, 7 січня, вперше відбулося богослужіння під проводом очільника Православної церкви України митрополита Епіфанія. Це історична подія для українців. Раніше службу тут правила лише Українська православна церква Московського патріархату. В це Різдво у Києво-Печерській лаврі вперше пролунала різдвяна колядка українською мовою.

"Переважну більшість часу, відколи було збудовано лавру, вона власне була центром українського православ’я, тому що митрополит був Київський. Лавра навіть певний час була ставропігією світського патріарха. Історія повертається", — прокоментував Ткаченко.

Священники Української православної церкви Московського патріархату з початку 2023 року не правлять службу у двох храмах Верхньої лаври — в Успенському соборі та Трапезній церкві, однак за ними залишається цілий комплекс з десятків споруд Нижньої лаври.

"Почала роботу міжвідомча комісія, яка має надати свої висновки стосовно коректності використання релігійними організаціями споруд Нижньої лаври. За указом президента, було два місяці. Наступного місяця комісія має завершити свою роботу", — заявив міністр культури України.

Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі визнали, що в храмі співали пісню про "матушку-Русь", але спростували звинувачення у молитвах за російських окупантів. Скандал прокоментував намісник Києво-Печерської лаври Павло у відеозверненні.

На скандальне відео, що оприлюднив священник Православної церкви України Михайло Омелян, на якому нібито під час під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі моляться за російських окупантів, відреагували в Службі безпеки України. Керівник СБУ Василь Малюк наголосив, що у відомстві вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської лаври. Згодом за фактом інциденту, що в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрили кримінальне провадження.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.

Читайте також, що Київська митниця передала до музею рідкісну старовинну ікону. 

Читайте также