Учням столичних шкіл та дитсадків представили нове меню

Що до нього входить, та чому не всі вдоволені

З початку цього року українські школи та дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко за ініціативою першої леді Олени Зеленської, однак багато батьків та дітей цим невдоволені. Про це розповіли у сюжеті телеканалу "Київ", передають "Коментарі".

У новому меню зменшили кількість хлібобулочних виробів, запланували поступову відмову від надмірного споживання солі та цукру, а також збільшили споживання овочів та м’яса. Зокрема, зі шкільного меню прибрали хліб з маслом та солодкий час, а бурячкові оладки не усім довподоби. Через нове меню деякі батьки скаржаться, що діти залишаються голодними.

За словами експерта з освіти Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні Сергія Дятленка, новому шкільному меню недостатньо приділяли уваги у суспільстві та ЗМІ. "Запровадження нових вимог розпочалося у когось ще з першого вересня минулого року, а в когось — ще раніше. Тепер усі зобов’язані це робити з 2022 року. А так — окремі заклади освіти вже впроваджували нові підходи, зокрема в Києві таких закладів було дуже багато", — зазначив Дятленко.

У шкільній їжі зараз стало менше цукру, заборонили продавати булочки та солодкі напої. Не даватимуть дітям і ті продукти, які містять шкідливі консерванти. У школах та дитсадках мають  збільшити кількість молокопродуктів та м'яса птиці. Замість цукру дітей годуватимуть фруктами.

"До нового меню потрібно підходити ще й з точки зору приготування. Його потрібно красиво зробити, додати спецій, додати соусів для того, щоб дітям це смакувало. Зробити антураж навколо харчування, щоб діти вибрали. Чупа-чупс завжди "буде смачнішим" за яблуко, щоб вони обрали саме яблуко, їм потрібно надати якісь зовнішні ефекти", — вважає експерт.

У дитини повинен бути вибір з харчування у меню, наголосив спеціаліст з освіти Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні. Процес адаптування до нових продуктів є довгим та складним, додав експерт.

Нагадаємо, у населених пунктах Київської області збудують п’ять дитячих садків, один з яких — для дітей з обмеженими можливостями. Інклюзивний дошкільний навчальний заклад почнуть будувати у Бучанському районі Київської області у місті Вишневе. Три дитячих садка побудують у Бучанському районі у селах Бобриця, Михайлівка-Рубежівка та Святопетрівське. Ще один новий дитячий садок почнуть будувати у Фастівському районі Київської області. У селі Гатне з’явиться дошкільний навчальний заклад на 280 місць. Тендер на пошук підрядника завершили наприкінці грудня. На цей дошкільний навчальний заклад витратять майже 80 мільйонів гривень.

Окрім того, цього року у Київській області будуватимуть та ремонтуватимуть школи у селах. В регіоні збудують дві нові школи, в одній добудують корпус, а ще два навчальних заклади капітально відремонтують. Подробиці — в нашому матеріалі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Ірпені готують до відкриття дитячий садочок з власним басейномОкрім того, у Броварах триває будівництво нової школи на тисячу учнів. Навчальний заклад знаходиться на вулиці Симона Петлюри.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися