Підсумки тижня у Києві: що важливого сталося з 17 по 21 липня

Про скандальні тендери, атаку РФ на Київ, відкриття Подільського мосту, вартість проїзду в громадському транспорті та інші головні події цього тижня читайте у нашому матеріалі

Поточний тиждень видався насиченим для киян. РФ знову атакувала Київ уночі за допомогою безпілотників Shahed, у мережі показали фото герба України, яким замінять радянський на щиті Батьківщини-мати, а на сайті держзакупівель з'явилося кілька скандальних тендерів, через які спалахнули скандали.

“Коментарі” підбивають підсумки та розповідають про головні події цього тижня.


Екс-депутатку Київради судитимуть за ДТП під дією наркотиків

Аварія з Аріною Яр'євою сталася 27 листопада 2022 року, але громадськість дізналася про те, що сталося лише у травні 2023 року. За даними слідства, Ар'єва їхала на Volkswagen Polo проспектом Степана Бандери і на пішохідному переході збила жінку . Постраждала зазнала численних травм.

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Ар'євої за фактом скоєння ДТП із тяжкими наслідками у стані наркотичного сп'яніння (ч. 2 ст. 286-1 КК України). Тепер їй загрожує від 3 до 8 років ув'язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном від 5 до 8 років.

picture


З дворика на Рейтарській зник ворон Крум, який там прожив понад 20 років

Зникнення помітив чоловік, який регулярно підгодовував пернатого. Він побачив, що клітина Крума була відкрита, а самого ворона не опинилося на місці. Одна з версій таємничого зникнення ворона – крадіжка. Також не виключено, що клітину Крума відкрили навмисно, щоб ворон зміг відлетіти.

За день до зникнення ворона у дворик заходив невідомий чоловік і погрожував випустити птаха, якщо для нього не зроблять більше клітини. Очевидно, що ці вимоги не виконали, а вже наступного дня зник.


Проїзд у міськтранспорті Києва можуть зробити безкоштовним

За словами голови Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслана Кандибора, вартість проїзду на сьогодні має становити 30 гривень, щоб давати громадському транспорту розвиватись. Однак через безліч проблем легше зробити проїзд повністю безкоштовним для пасажирів. Він не виключає, що міська влада може дійти цього рішення. Якщо проїзд справді зроблять безкоштовним, то місту знадобиться масштабна стратегія та розуміння, завдяки чому його компенсуватимуть.


Проїзд Подольським мостом можуть відкрити вже у вересні

З'їзди на Труханів острів та Русанівські сади вже завершено, проте відкрити проїзд ними планують не для всіх. Це може торкнутися лише машин швидкої допомоги, пожежників та громадського транспорту, який курсуватиме між лівим та правим берегом.


РФ знову атакувала Київ безпілотниками

Сталося це у ніч проти 19 липня. Мешканці Києва могли почути вибухи , проте до столиці дрони Shahed долетіти так і не змогли. Всі ворожі цілі були збиті силами протиповітряної оборони на підльоті до міста. На щастя, обійшлося без жертв та руйнувань.


На Подолі зачинилася популярна піцерія через масове отруєння відвідувачів

Йдеться про піцерію "Автостанція". Справа в тому, що після відвідування цього закладу до лікарні з гострою кишковою інфекцією потрапили 10 людей . Імовірною причиною отруєння стала неякісна готова продукція, яку вони замовляли у закладі. Проводиться епідеміологічне розслідування.

На час цього розслідування було прийнято рішення закрити заклад. Коли власники розберуться із ситуацією, піцерія відновить роботу. Усі витрати на лікування, обстеження та аналізи потерпілим обіцяють покрити.


Фунікулер зачинили на плановий ремонт

Працюватиме він не до 22 серпня. За цей час фахівці відремонтують машинний, компресорний та тиристорний зали . Зокрема, там проведуть скорочення троса, обстежать контактну мережу та шпали, частково їх замінять, а також проведуть ремонт вагонів фунікулера. Після завершення вищезгаданих робіт проведуть статичні та динамічні випробування агрегатів під навантаженням.


У мережі показали фото герба, який виготовляють для щита Батьківщини-мати

Саме цей тризуб планують встановити замість радянського герба на монументі. Його виготовляють із двох типів металу: нержавіючої сталі товщиною 1,7 мм та сталі зарубіжного виробництва товщиною 1,5 мм. Нова конструкція буде такою ж об'ємною, як і та, що встановлена на щиті зараз. Герб виготовлять із того ж матеріалу, що й монумент. Для цього комбінат "Запоріжсталь" поновив відповідну марку сталі.

picture


За 33 мільйони гривень із держбюджету хочуть зняти комедійний серіал

Відповідний тендер виграла фірма телеведучого Юрія Горбунова "Прототип Продакшн". Серіал "ПГТ Інгулець" складатиметься з 24 серій, що, на думку Горбунова, нібито зовсім невеликі кошти. Сюжет розповість про життя двох молодих айтішників Максима та Данила, які переїхали з прифронтового Харкова та дорогою до Львова потрапляють до смт Інгулець Кіровоградської області. Головним у цьому селі вважають фермера Олексія Паровоза на прізвисько "Батя". Хлопці потрапляють до місцевої самооборони, їм доводиться чергувати на постах та інколи працювати у полі.

Крім того, що у громадськості виникли питання щодо виділення на це бюджетних коштів, багато хто помітив схожість сюжету з російським серіалом "Жуки". До того ж "Батя" дуже нагадує реальну людину - фермера, власника ФК "Інгульець" та героя інтернет-мемів Олександра Поворознюка.

Після скандалу, що розгорівся, Горбунов пояснив, що його фірма брала участь у конкурсі, який організувала держава. Він упевнений, що військовослужбовці зараз "хочуть позитиву та гумору", а країні потрібна альтернатива для відмови від переглядів російських серіалів.


За рахунок Києва на Закарпатті хочуть збудувати укриття за 14 млн гривень

Кияни звернули увагу на ще один скандальний тендер. Йдеться про будівництво укриття на 140 осіб для дитячого табору "Зачарована Долина". І все б нічого, але цей табір знаходиться на Закарпатті, а витрачати на нього збиралися гроші з київського бюджету. Все тому , що за цей табір відповідає Шевченківська РДА у Києві. Хоча на це питання знайшлася відповідь, люди продовжили критикувати міськвлади за нераціональний розподіл бюджетних коштів.

Прокуратура звернула увагу на цей тендер і вже розпочала розслідування. Перевіряється факт можливої розтрати бюджетних коштів чиновниками Шевченківської РДА під час проведення публічної закупівлі робіт.

При цьому у Шевченківській РДА вирішили заспокоїти киян та заявили, що заплатити за роботи планували менше.


Цех заводу "Більшовик" на Шулявці знесуть за 93 млн гривень

Відповідний тендер уже з'явився на сайті держзакупівель Prozoro. Знести цех №5 планують на будівництво розв'язки Шулявського шляхопроводу. Підрядника ще не вибрано. Йому потрібно буде розібрати наземну частину одно- та двоповерхових цегляних будівель будівлі без збереження придатних матеріалів, вивезти будівельне сміття та утилізувати його.


Єдина маршрутка відмовилася від системи електронного квитка

Тестувати систему електронного квитка в маршрутці №444 розпочали наприкінці травня, але у результаті договір із міськвладою перевізник вирішив розірвати. Подробиці такого рішення не повідомляють. Система перестала працювати з 20 липня. Тепер пасажири маршрутки можуть розплатитися за проїзд у ній лише готівкою.

picture


Лікарів однієї з лікарень звинуватили у смерті бійця ЗСУ

У Київській міській клінічній лікарні №4 помер 31-річний військовослужбовець ЗСУ Вадим із позивним Фізруком. Він проходив у цій лікарні лікування. Його друг, з яким вони лежали в одній палаті, знайшов Вадима в неадекватному стані на території лікарні. Медики з охоронцями занесли його до медустанови, але наступного дня чоловік помер.

Друзі померлого звинувачують у цьому лікарів лікарні, а також впевнені, що чоловіка напередодні побили місцеві охоронці. Поліція відкрила два кримінальні провадження через дві версії того, що сталося: навмисне вбивство і недбалість лікарів. Проводиться розслідування.

Увага, фото не для людей зі слабкими нервами!


Мерія мало не купила нагородний годинник на 5 млн гривень, але потім передумала

Тендер було оголошено минулого місяця. На 5,6 млн. гривень хотіли купити 1,5 тисячі годин з рубінами. Замовником виступала безпосередньо КМДА. Так, кожна одиниця товару коштувала б міському бюджету 3780 гривень.

Пізніше тендер все ж таки вирішили скасувати. У КМДА повідомили, що зробили це на початку липня. Приблизно в тих же числах було обрано переможця торгів. Проте на сайті держзакупівель Prozoro тендер все ще значатиметься як завершений, оскільки Антимонопольний комітет ще розглядає скарги від інших учасників торгів.


Стало відомо, скільки грошей з київського бюджету направили на потреби ЗСУ

Зокрема, йдеться про закупівлю бронежилетів, військової форми, БПЛА, прицілів, радіостанцій, прожекторів, транспорту та інше.

За минулий рік на фінансування сил безпеки та оборони Києва з міського бюджету виділили майже 850 мільйонів гривень . За півроку 2023 року сума коштів, спрямованих на потреби ЗСУ, становить 380 мільйонів гривень.

Так, загалом за півтора роки із скарбниці міста направили понад 1,2 мільярда гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


OBZ

22 липня 2023, 08:42

OBZ===organizacuia bor''bu so zlom////////////////////////////////////////// Зеленський: Кримський міст "несе війну, а не мир"............Зеленський: Кримський міст - ціль України, яка має бути нейтралізована.........==========ZALPAMI TUSIACH RAKET V MESIATS S 300=SOT F=16 S 300=SOT =XAIMERSOV= A TAKSHE ZALPAMI DAL''NOBOINUX ORUDII ZALPAMI S 1000=CHI TANKOV PO =KERCHENSKOMU MOSTU= PO =PUTINSKOMU KRUMU= PO =SUXOPUTNOMU KORRIDORU= PO VOENNUM OB''EKTAM V ROSSII===OGON''..........==========SMERT'' PUTINISTICHESKOI GNIDE.......VSE TVARI RASHUSTKIE DO ODNOGO===VU POGIBNETE.......=========SILU DOBRA NEPOBEDIMU===ONI CHELOVECHNU......UKRAINA I UKRAINSKII NAROD BUDUT SHUT'' VECHNO..........

OBZ

22 липня 2023, 07:52

OBZ===organizacuia bor''bu so zlom///////////////////////////////////////////////// Нова історія Європи сьогодні пишеться в Україні – фон дер Ляєн.........V PROGRESSIVNOM CHELOVECHNOM MIRE USHE DAVNO BUL BU SOZDAN NADGOSUDARSTVENNUI BIUTSHETNUI PARLAMENTSKII BRIUSSEL''SKII FORUM G200 REGULIRUEMUI =EVROKOMISSIEI= VOZGLAVLIAEMOI MNOGOUVASHAEMOI GOSPOSHOI URSULOI FON DER LIAEN.........VSE STRANU STALI BU DEMOKRATICHNUMI VSESTORONNE RAZVITUMI GARANTIRUIUSHIMI VECHNUI MIR NA =ZEMLE=.........G200===ETO GUMANISTICHESKOE BIUTSHETNOE EDINENIE LIDEROV 200=STA STRAN SOZDAVSHUX ODNU VSEMIRNUIU STOLITSU ODNU VSEPLANETARNUIU STRANU I ODIN DOBRUI ZEMNOI NAROD===CHELOVEK........GLAVNOE===ETO LIKVIDIROVAT'' GEGEMONISTICHESKII TSENTROBESHNUI POLITSENTRICHNUI IMPERSKII PARAZITIZM STRAN TIASHELOVESOV PROIAVLIAIUSHIISIA V POLITICHESKOI EKONOMICHESKOI MILITARISTICHESKOI SFERAX SHUZNEDEIATEL''NOSTI.........NEITRALIZATSUIA PUTINSKOI RASHUSTKOI ROSSII PRESTUPNO VUSHEDSHEI IZ PARAMETROV ELEMENTARNOI TSUVILIZATSUONNOSTI IAVLIAETSIA STRATEGICHESKOI TSEL''IU PROGRESSIVNOGO CHELOVECHESTVA........SMENA PUTINA LIKVIDATSUIA IDEOLOGII RASHUZMA I POSLEDUIUSHAIA DEMOKRATICHNAIA TRANSFORMATSUIA RF V BRIUSSEL''SKUIU MILOSERDNUIU FORMATSUIU IAVLIAETSIA PROGRESSIVNOI =AL''FOI I OMEGOI= OPREDELIAIUSHEI USILIIA VSEX CHELOVEKOLIUBIVUX STRAN I NARODOV USTREMLENNUX SBERECH'' UKRAINU GRUZIIU MOLDOVU S POSLEDUIUSHIM POLNUM TERRITORIAL''NUM VOSSTANOVLENIEM ETIX STRAN........==========URSULA FON DER LIAEN===NAIMOSHNEISHAIA OPORA I PROGRESSIVNEISHUI AVANGARD ZEMLIAN USTREMLENNUX K VECHNOMU MIRU DEMOKRATII PROTSVETANIIU I EDINENIIU BRIUSSEL''SKOGO MILOSERDNOGO CHELOVECHESTVA........========BRIUSSEL'' VSEGDA V DUSHE I V SERDTSE......========URSULA FON DER LIAEN===PROGRESSIVNUI DEMOKRATICHNUI LIDER VSEX STRAN I NARODOV.........==========ODNA STOLITSA===ODNA STRANA===ODIN NAROD===CHELOVEK.......

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися