У Чорнобилі вперше кількість українських туристів більша за іноземців

Зону відчуження відвідала рекордна кількість людей

У Чорнобильській зоні швидко розвивається туристичний потенціал, проте влада підходить дуже обережно до нових туристичних локацій. Про це під час форуму "Велике будівництво: Авіація. Туризм" розповіла радниця міністра з захисту довкілля і природних ресурсів України з питань розвитку зони відчуження Лала Тарапакіна, передають "Коментарі".

За її словами, в цьому році кількість українських відвідувачів Чорнобиля вперше була більшою за іноземних туристів. Раніше Чорнобильську зону відвідували 85% іноземців з загального числа туристів.

"У жовтні 2021 року була рекордна кількість відвідувачів — понад 14 тисяч, з яких більша частина була саме українці. І це дуже круто. Це означає переосмислення, що ми правильно рухаємося", — повідомила радниця міністра з питань довкілля.

Зараз у Чорнобильській зоні почався процес відновлення у вигляді популяризації туристичних локацій та розбудови інфраструктури для туризму. "Це не велике будівництво. Це, скоріше, велика ревіталізація, перетворення зони відчуження в зону відродження. Ми робимо так, щоб кожна людина з усіх куточків світу захотіла поїхати в Чорнобиль, тому що це круто", — зазначила Тарапакіна.

Саме для цього зараз працюють над збереженням та консервацією легендарних об’єктів у Чорнобильській зоні. У Прип’яті вони руйнуються на очах і деякі не переживуть зиму, додала експерт. У Чорнобилі розвиватимуть туризм на трьох етапах — збереження легендарних об’єктів, створення музеїв та будівництво величезного культурного хабу.

Нагадаємо, на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника є унікальний парк піроценового періоду. На піщаних ґрунтах розташований вигорілий масив соснового лісу. Він зовсім незвичний для природи заповідника. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на території Чорнобильської зони відчуження виявили озеро ідеально круглої форми, яке назвали "Оком Полісся". Це водосховище, яке було ставком біля поліського села. 

Читайте також, як у Чорнобилі проводять дослідження щодо збереження легендарних об‘єктів. Серед них — радіолокаційна станція "Дуга". 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися