На Оболоні привласнили частину столичної набережної

Що відомо про справу від прокуратури

У Києві виявили факти незаконної реєстрації за фізичною особою та комерційною організацією речових прав на споруду на Оболоні, яка в силу закону може бути набута виключно Київською міською радою. Про це розповіли у столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

За даними відомства, мова йде про гідротехнічну споруду, що розташована уздовж парку "Наталка", на півострові "Собаче Гирло", на Оболонському острові та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів у Києві. Площа об’єкта на Оболонській набережній становить понад чотири тисячі квадратних метрів.

Оболонський районний суд Києва задовільнив позов столичної прокуратури про скасування державної реєстрації речових прав на це майно за фізичною та юридичною особами. "Вказане рішення суду виконано – скасовано незаконну реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно", — заявили у Київській міській прокуратурі.

Зараз загалом виконано чотири аналогічних судових рішення за позовами столичної прокуратури. Скасовано незаконні реєстрації та припинено майнові права на гідротехнічні споруди загальною площею майже вісім тисяч квадратних метрів.

Нагадаємо, у 2021 році в Службі безпеки України звітували, що у Києві та Київській області запобігли масштабній схемі з приватизації гідроспоруд та землі державної і комунальної власності. Приватизувати гідротехнічні споруди та землю на 12 ділянках на березі річки Дніпро намагались, скориставшись прогалинами у законодавстві. З державної та комунальної власності планували вивести у приватну власність майно вартістю понад чотири мільярди гривень.

У Києві у 2022 році домоглися скасування незаконної реєстрації прав власності на Оболонський острів за приватним підприємством. Громада Києва могла втратити Оболонський острів, розташованого поряд з парком "Наталка" на площі у майже 148 тисяч квадратних метрів. Детективи НАБУ розпочали кримінальне провадження після розголосу схеми привласнення причалів, дамб та цілого острова у межах Києва та Київської області в ЗМІ. Після арешту об’єктів нерухомості та землі на Оболонському острові підготовили скарги до Міністерства юстиції України. За результатами їхнього розгляду скасовано реєстраційні дії державних реєстраторів та приватних нотаріусів, на підставі яких право власності на острів Оболонський могло перейти у приватну власність третіх осіб.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столична влада незаконно передала в оренду землю на Трухановому острові під комерційну забудову в межах прибережної захисної смуги для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою. Подробиці — за посиланням.

Читайте також, що у Києві триває боротьба за звільнення Труханова острова від забудов.

Читайте также