Скандал через Микільську Слобідку та стадіон "Арсенал" назрів у Києві

У столичній владі озвучили свою позицію щодо продажу землі

У Києві жодної забудови на територіях земельних ділянок на Микільській Слобідці та стадіону "Арсенал" бути не може. Подробиці скандального питання озвучив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, передають "Коментарі".

Питання забудови постало після того, як стало відомо, що державні банки планують продати на відкритих торгах земельні ділянки на Микільській Слобідці та стадіону "Арсенал" у Києві. Так, "Ощадбанк" має намір продати земельні ділянки у Дніпровському районі Києва між вулицею Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом. "Украгазбанк" — на вулиці Михайла Грушевського, 36 у Печерському районі столиці. Площі цих земельних ділянок становлять понад шість та понад два гектарів відповідно. Ця земля належить до територій пам’яток і перебуває під захистом законодавства про охорону культурної спадщини.

Так, територія між вулицею Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом належить до пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення "Історичний ландшафт Київських гір та долини річки Дніпро". Продаж цих земельних ділянок на аукціоні зробить неможливим створення парку "Микільська Слобідка". Територія на вулиці Михайла Грушевського, 36 пролягає в межах Центрального історичного ареалу Києва. Продаж цієї земельної ділянки без жодних обмежень нівелює наміри щодо облаштування парку з об’єктами спортивної інфраструктури у столиці.

"Максимум, який може дозволити громада міста Києва, – це використання вказаних земельних ділянок у якості зелених зон. "Сигнальні прапорці" вже виставлено: навіть якщо вказані землі будуть продані, Київрада та її виконавчий орган не погодять на них жодних будівельних робіт", — заявив Бондаренко.

За словами заступника мера Києва, через введений в Україні воєнний стан, Київська міська рада не має можливості викупити зазначеніземельні ділянки на відкритих торгах.

"Київрада закликає центральні органи влади не допустити продажу вищезазначених ділянок щонайменше до завершення воєнного стану, а за можливості – вжити заходи щодо передачі вказаних земельних ділянок у власність громади для створення спортивно-рекреаційних зон, як того вимагають кияни", – наголосив Бондаренко.

Посадовець додав, що Київська міська рада планує звернутись до Кабінету міністрів України, Міністерства фінансів України, Національного банку України, "Ощадбанку" та "Украгазбанку" щодо недопущення продажу земельних ділянок між вулицею Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом, а також на вулиці Грушевського, 36. Відповідне звернення вже зареєстроване у Київраді.

Нагадаємо, у Києві на благоустрій навколо озера Вербне планують витратити мільйони гривень. Замовником робіт виступає комунальне підприємство "Плесо". Розпорядження "Про іхтологічно-ботанічний ландшафтний заказник місцевого значення "Озеро Вербне" нещодавно підписано начальником Київської міської військової адміністрації Сергієм Попко. Водойма розташована в Оболонському районі столиці. На благоустрій території планують виділити 10,4 мільйонів гривень. Деякі кияни такою витратою бюджетних коштів під час війни обурені. Заказник "Озеро Вербне" знаходиться між проспектом Бандери та вулицею Приозерною. Площа заповідної зони становить 31 гектар. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві виграли суд проти забудовників озера Вирлиця. Справу розглядали у Господарському апеляційному суді. Планували забудувати частину водойми. Суд визнав наявність території озера разом із берегом площею 20 гектарів в руках забудовників незаконним і повернув її громаді Києва. Подробиці справи — за посиланням.

Дивіться також фото, як у Києві розчистили берег річки Либідь та дно озера "Райдуга".

Читайте також, що у Києві з днища річки Либідь вивезли сотні тон сміття. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися