У Києві на будівництві світлофорів розікрали мільйони гривень

Фігурантам кримінальної справи оголосили підозри у злочині

У Києві на будівництві світлофорних розікрали понад 15 мільйонів гривень. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури, передають "Коментарі".

Правоохоронці провели обшуки в приміщенні комунального підприємства "Центр організації дорожнього руху", за місцем проживання фігурантів кримінальної справи та в офісі компанії-підрядника. Слідчі дії проводили в межах розслідування привласнення коштів бюджету Києва під час виконання робіт з будівництва світлофорних об’єктів на території столиці.

За даними слідства, комунальне підприємство протягом 2019 року уклало низку договорів з підрядником щодо будівництва світлофорних об’єктів. Загальна сума за цими документами становить 20,3 мільйона гривень. З цих коштів підрядник перерахував понад 15 мільйонів гривень на рахунки фіктивних підприємств, а роботи виконав не в повному обсязі та завищеною вартістю, зазначили у прокуратурі Києва.

У відомстві повідомили, що директору комунального підприємства "Центр організації дорожнього руху" оголосили підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України, а директору компанії-підрядника — за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають, додали у столичній прокуратурі. 

Раніше гучні заяви Державної фіскальної служби України про причетність посадовців виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до економічних злочинів у КМДА назвали маніпуляцією. У Київській міській державній адміністрації відповіли Державній фіскальній службі України на заяву щодо десятків обшуків та допитів. У КМДА наголосили, що підставами для проведення обшуків на комунальних підприємствах Києва є лише те, що у них знаходиться тендерна документація. У мерії Києва уточнили, що усі ці документи з 2016 року є у відкритому доступі, тому що дублюються через систему електронних закупівель.

Нагадаємо, у Державному бюро розслідувань (ДБР) розповіли, що причини обшуків у комунальному підприємстві "Київводоканал" пов’язані з перевіркою інформації щодо привласнення посадовцями КМДА та АТ "Київводоканал" коштів під час будівництва першої черги Бортницької станції аерації у Києві та реконструкції комунальних об’єктів столиці.

У ДБР припускають, що столичні посадовці завищили вартість проведених робіт і закуплених матеріалів на загальну суму понад 150 млн грн. Правоохоронці також вивчають ймовірність виведення цих коштів через підконтрольні організації за сприяння посадовців податкової.

У ДБР також заявили, що посадовці "Київавтодору" та одного з департаментів виконавчого органу Київської міськради привласнили понад 110 млн грн бюджетних грошей. За даними відомства, посадові особи закупили вантажні та спеціалізовані автомобілі для будівництва доріг за завищеними цінами.  

Читайте также