Приватизацією заводу "Більшовик" зайнявся Антимонопольний комітет

Відомі нові подробиці скандального продажу держпідприємства

Антимонопольний комітет України (АМКУ) продовжує перевірку процесу приватизації державного підприємства АТ "Перший київський машинобудівний завод". Про це заявили у відомстві, передають "Коментарі".

Перевірку процесу приватизації заводу "Більшовик" у Києві Антимонопольний комітет розпочав на початку листопаду. Відомство зацікавили обставини участі в тендері та проведений аукціон з приватизації державного підприємство. В АМКУ заявили, що очікують від учасників аукціону відповіді на питання та аналізують проведені торги.

В Антимонопольному комітеті також відмовилися розглядати заяву переможця конкурсу ТОВ "Дженерал Комерс" з приватизації щодо придбання контрольного пакету акцій заводу "Більшовик". Причиною відмови в розгляді в відомстві назвали невідповідність оформленої заяви визначеним АМКУ вимогам.

Окрім того, сьогодні стало відомо, що голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко, якому публічно закидали непрозору приватизацію заводу "Більшовик", подав у відставку. Під час підсумкової пресконференції він спростував, що звільняється з посади через скандал із заводом "Більшовик". Продаж державного підприємства він вважає законним.

"Що таке завод "Більшовик"? Це дірка в центрі Києва у 35 гектарів, яка десятиріччями була оплутана різними схемами. Його намагалися без конкурсу відокремити від держави. Підприємством створено 500 мільйонів гривень боргів і продовжуються певні судові справи", — прокоментував Сенниченко.

Саме судові справи та те, що земля приватизованого заводу "Більшовик" знаходиться у комунальній власності Києва, змусили одного з інвесторів відмовитися від участі в аукціоні. Засновник корпорації Kadorr Group Аднан Ківан вважає, що "Більшовик" можна було продати значно дорожче, а приватизація готувалась під конкретного забудовника.

Торги тривали сім хвилин. Стартова ціна держпідприємства зросла лише на 1,5 мільйони доларів. Майновий комплекс заводу "Більшовик" загальною площею понад 50 гектарів, з яких 35 гектарів майже у центрі Києва, був проданий за 54 мільйони доларів. Новим власником заводу "Більшовик" став консорціум, серед яких компанія-забудовник UDP бізнесмена Василя Хмельницького. Свої плани щодо заводу "Більшовик" має столична влада. У Києві планують викупити цех №5 та добудувати на цій ділянці транспортну розв’язку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві майновий комплекс державного підприємства "Електронмаш" став приватною власністю. Під час онлайн-аукціону завод продали у 14,5 раза дорожче від стартової ціни. В торгах, які тривали кілька годин, брали участь 22 компанії. Стартова ціна торгів була визначена у розмірі 66,7 мільйона гривень. Аукціон відбувався у три етапи. Переможцем за результатами торгів визнали ТОВ "Лортен Груп". Це підприємство отримало майновий комплекс "Електротяжмашу" за 970 мільйонів гривень. Завод "Більшовик" продали лише на 40 мільйонів гривень дорожче.

Читайте також, у Києві виставили на аукціон ще один державний завод.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися