Платне паркування у Києві визнали незаконним: подробиці

Оприлюднено рішення апеляційного суду

У Києві незаконно стягують гроші за паркування на комунальних майданчиках столиці. Відповідне рішення ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС), повідомили в Окружному адміністративному суді Києва (ОАСК) передають "Коментарі".

З позовом в ОАСК кияни звернулись торік у серпні. Відповідач – Київська міська державна адміністрація (КМДА). Рішенням від 22 лютого 2022 року суд визнав незаконним розпорядження КМДА щодо платного паркування у столиці. Мерія Києва подала апеляцію.

ШААС залишив без змін ухвалу ОАСК щодо визнання протиправним та нечинним розпорядження КМДА від 25 червня 2021 року №1459 про встановлення тарифів на паркування транспорту у Києві. На паркуванні у столиці гроші заробляло комунальне підприємство "Київтранспарксервіс".

Рішення Шостого апеляційного адміністративного суду набрало законної сили 1 серпня 2022 року. Однак про скасування плати за паркування у Києві в мерії повідомили лише 8 серпня та акцентували на тому, що це тимчасові заходи. Коментарів столичної влади з приводу цього судового процесу поки що не було.

Загалом в ОАСК протягом січня-липня 2022 року розглянули понад 11 тисяч справ, у 82% з яких вирішені на користь позивачів. Окружний адміністративний суд Києва продовжує роботу в умовах воєнного стану. Зараз у провадженні суддів установи перебувають понад 52 тисяч справ і матеріалів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що всередині травня у Києві відновили оплату паркування. Рішення скасувати безкоштовне паркування у столиці під час воєнного стану ухвалила Київська міська рада. Платним паркувальні місця були лише в будні з 8:00 до 22:00, в інший час та у вихідні — безкоштовні.

Нагадаємо, нові тарифи на паркування у Києві набули чинності торік у липні. За паркування в центрі столиці доводилося платити 35 гривень за годину. У прилеглих до центру Києва територіях — 25 гривень, у спальних районах столиці — 5 гривень за годину. В разі несплати за паркування загрожували штрафиу центрі столиці — 700 гривень, у прилеглих до центру місцях — 500 гривень, у спальних районах — 100 гривень. 

Читайте також, скільки можна заробити в таксі у Києві та які тарифи зараз у столиці.

Читайте также