У Києві зростуть ціни на землю: коли та на скільки

У столиці затвердили документацію з грошової оцінки земель

У Києві затвердили документацію з грошової оцінки земель столиці. Про це інформують "Коментарі" з посиланням на повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Нові норми оцінки земель у Києві набудуть чинності з 1 січня 2023 року. З цього часу базова вартість одного квадратного метра столичної землі зросте у 1,2 раза.

У Київській міськраді повідомили, що у столиці сформували 573 економіко-планувальні зони та виділили чотири групи факторів, які впливають на цінність земель у Києві, — це стан довкілля, зручність транспортної розв’язки, соціальна привабливість та інфраструктура району.

Зростання базової ціни на землю у Києві вплине на вартість оренди, розмір земельного податку, а також на суми мита при спадкуванні, обміні, даруванні землі та на втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня 2021 року відбувся запуск ринку землі. Відтепер мораторій на продаж земельних ділянок сільскогосподарського призначення скасовано. Проте у рамках земельної реформи народним депутатам ще треба напрацювати багато нормативних документів, щоб ринок землі запрацював. З переваг старту ринку землі експерти називали зменшення кількості погоджувальних процедур у сфері землеустрою, чітку процедуру реалізації переважного права на купівлю аграрних земель та удосконалення процедури електронних земельних торгів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві цієї осені на 30-40% можуть зрости тарифи на гарячу воду та опалення через ринкові ціни на газ. Вартість газу у структурі тарифів "Київтеплоенерго" досягає 80%. За даними відомства, борг населення за опалення та гарячу воду у Києві наразі становить 3,6 млрд грн. Тому киянам запропонували сплачувати комунальні рахунки авансовими платіжками

Нагадаємо, у Києві з 1 липня набрали чинності нові тарифи на паркування автомобілів на муніципальних майданчиках вздовж доріг у центрі та поблизу центру столиці. Найвищою вартість парковки буде в центрі столиці. За одну годину доведеться заплатити 35 грн. У прилеглих до центру Києва територіях вартість однієї години паркування становить 25 грн. Не змінилися тарифи на парковку в спальних районах столиці — 5 грн за годину. Безкоштовним залишаться парковки у вихідні та святкові дні, а також з 22:00 до 08:00 — у робочі.

Читайте також, як змінилися ціни на продукти та комунальні послуги у Києві та області. Окрім того, у столиці влітку 2021 року можуть підвищити ціни на проїзд у громадському транспорті та метро приблизно до 12-15 гривень за одну поїздку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися