Майже три сотні вулиць Києва отримали нові назви: подробиці

Як перейменували вулиці в столиці

У Києві завершила роботу експертна комісія з перейменувань та визначила нові назви вулиць у столиці. Про це розповів член комісії Олександр Алфьоров, передають "Коментарі".

Загалом у столиці нові назви отримають 296 вулиць, провулків, площ та проспектів. Член експертної комісії Олександр Алфьоров зазначив, що працювати над дерусифікацією Києва було надзвичайно складно, адже "скільки людей, стільки й думок і побажань".

"Топонімічна архітектура Києва – це, грубо кажучи, не зведення всіх видатних діячів 20 століття чи всіх письменників, або ж всіх науковців... Так, не всі діячі вшановані, але, від нині вшанована вся історія України та Києва в міських назвах", — прокоментував Алфьоров.

Так, площа Льва Толстого перейменована на честь Гетьмана Павла Скоропадського, а вулиця Льва Толстого стане вулицею Українських Героїв. Провулок Олександра Бестужева перейменували на честь українського співака Андрія Кузьменка, а вулиця Ватутіна стане вулицею Територіальної оборони. Провулок Василя Жуковського назвали на честь видатного диригента, музикознавця, фольклориста, хорового диригента та композитора Леопольда Ященка.

Вулицю Волгоградську назвали на честь київського активіста та військового Романа Ратушного, який загинув у боях з російськими окупантами під Ізюмом. Однойменну площу назвали площею Конотопської битви. Вулиця Генерала Карбишева тепер носитиме назву на честь відомої социологині Ірини Бекешкіної.

В Києві також з’являться вулиці Рональда Рейгана (замість Теодора Драйзера), Вінстона Черчилля (замість Червоноткацької), Рея Бредбері (замість Володі Дубініна), Ґолди Меїр (замість Краснодарської), Героїв полку "Азов" (замість Маршала Малиновського) та Йоганна Вольфганга Ґете (замість Карла Маркса у Дарницькому районі).

Проспект Володимира Маяковського у Києві носитиме назву проспект Червоної Калини. Провулок Орловського перейменували на честь Джорджа Орвела, а вулицю Сулеймана Стальського — на честь Богдана Ступки. Петрівська алея стала алеєю Магдебурзького права, а бульвар Ромена Ролана — бульваром Жуля Верна. Повний перелік нових назв вулиць та інших об’єктів у Києві можна подивитись за посиланням.

Нагадаємо, після перейменування вулиць киянам не доведеться змінювати документи, але це необхідно буде робити юридичним особам. На актуальні питання щодо наслідків дерусифікації у Києві відповіли в мерії столиці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві в рамках масштабної дерусифікації одну зі столичних вулиць пропонують назвати на честь борщу. З такою пропозицією виступив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. На його думку, вулиця Борщова може пролягати в історичній столичній місцевості Борщагівка, де з’явилися перші згадки про борщ. 

"Борщ", "Реактивні гуси", "Паляниця" та "Імені магістра Йоди" — читайте, які нові назви метро пропонують у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Владик

6 липня 2022, 17:55

Предлагаю пойти дальше. учитывая-то что река Днепр истекает и з Смоленской области (расея) не признать крещение Руси и перекрестить всех в р. Лыбидь. а памятник Владимиру-крестителю снести. Как памятник пропагандисту русского мира

Владик

6 липня 2022, 17:42

Предлагаю площадь Л. Толстого переименовать площу Левка Пухлог . а ул Пушкина - Сашка Гарматног. По Пушкину есть вообще супер вариант: ул. Имени Дантеса (не путать с екс мужем Дорофеевой) с присвоением оному звания почетного жителя Киева, за самоотверженное физическое устранение кремлевского пропагандона руского мира

Георгий Богданов

4 липня 2022, 11:34

название улицы известно узкому кругу лиц. целесообразно : улица имеет двойное обозначение ,одно - нумерация (как в америке ) и наименование как сейчас в Киеве.Числовая нумерация-вечная,а именная временная

Наталья

2 липня 2022, 16:23

Главное, что средства на это заграница прислала. Можно было бы на что-то более полезное потратить, например, на помощь раненым и семьям погибших, но патриотом быть не запретишь!

Елена

2 липня 2022, 14:57

ИДИОТЫ

Лина

2 липня 2022, 13:00

То может давайте и Украину переименуем во что-то проевропейское, типа Борисоджонсовка, Киев - в Кливленд Восточный? Ул. Рональда Рейгана - а может ул. Человекоугодничества,.или Лизатьзадовская?

Лина

2 липня 2022, 12:45

Просто ужас! Кроме слова "дибилы" больше ничего нет на языке. Просто шок. Как можно было переименовать ул. Ясногорскую в то что, вы переименовали?...

Тт

2 липня 2022, 12:29

Идиоты!!!

Як так!

2 липня 2022, 12:10

У процесі "перейменувань" вулиць, площ, проспектів, станцій метро Києва прослідковується старий комуністичний поспіх. У переважній більшості "нових" назв відчувається непрофесіоналізм "експертної" комісії, один із членів якої (Алферов) стверджує, що "почтили всю историю Украины и Киева в городских названиях". Звичайно, це велике перебільшення, а отриманий "каламбур" є ще не затвердженим остаточно, бо не повністю враховані думки навіть тих, хто прийняв участь у голосуванні у додатку "Київ цифровий". Наприклад, площу Льва Толстого більшість голосів хотіла б бачити Старокиївською, а не Павла Скоропадського (як пропонує "експертна комісія" на затвердження!? Це саме стосується і вулиці М. Ломоносова, якій "експертна комісія" вперто "рекомендує" ім'я Ю. Здановської (загиблої 21-річної студентки із Харківщини), хоча громадяни проголосували за іншу назву (Наукова), яка набрала у 2 рази більше голосів і т. д., і т. п. Таким чином, наспіх підібрані назви, які жодним чином не пов'язані з конкретною місцевістю, можуть негативно впливати як на імідж міста і самих мешканців, так і викликати негативний резонанс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися