Хто ці люди: експерт Мінкульту прокоментувала дерусифікацію у Києві

Дерусифікація в Україні з початку повномасштабного вторгнення російських військ набула значних обертів, але в процесі існують проблеми. Про це під час телемарафону заявила членкиня експертної ради з питань декомунізації та дерусифікації Міністерства культури та інформаційної політики України Владислава Осьмак, передають "Коментарі".

За її словами, оцінити процес дерусифікації в масштабах всієї країни наразі важко, тому що експертну раду при Мінкульті з цих питань створили нещодавно. Експерти розробили фундаментальний документ з рекомендаціями стосовно того, як мав би та може відбуватися процес позбавлення публічного простору в українських містах та селах від засилля назв, пов’язаних з Російською імперією та радянським минулим.

"У Києві цей процес був настільки масовим, що на аналіз результатів нам знадобиться ще не один день. Проблема загалом, як мені здається, у тому, що все відбувається дуже швидко і випадає один дуже важливий елемент, а саме — просвітництво. Маю сказати чесно, що з деякими іменами, якими було названо вулиці у Києві під час останньої хвилі перейменувань я і сама незнайома", — сказала Осьмак.

Експертка вважає, що кожному українцю доведеться прикласти певні зусилля, щоб звикнути до нових назв та позбавитись радянського минулого, але в цьому питанні важливо проводити просвітницькі кампанії з громадами.

"Якби була просвітницька кампанія, якби була супроводжена кожна пропозиція хоча б стислою інформацією про те, хто ці люди, то, я думаю, що ухвалення рішень було б й менш болісним для декого й більш продуктивним", — вважає членкиня експертної ради з питань декомунізації та дерусифікації Мінкульту України.

Експертка додала, що в питанні дерусифікації в Україні потрібен діалог влади та суспільства, щоб кожен українець мав право висловити свою власну думку: "Це спільна позиція експертної ради".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві завершила роботу експертна комісія з перейменувань та визначила нові назви вулиць у столиці. Загалом у столиці нові назви отримають 296 вулиць, провулків, площ та проспектів. Зокрема, провулок Василя Жуковського назвали на честь видатного диригента, музикознавця, фольклориста, хорового диригента та композитора Леопольда Ященка. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, після перейменування вулиць киянам не доведеться змінювати документи, але це необхідно буде робити юридичним особам. На актуальні питання щодо наслідків дерусифікації у Києві відповіли в мерії столиці.

Читайте також, що у Києві в рамках дерусифікації пропонують одну зі столичних вулиць назвати на честь борщу



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Робин Гуд

6 липня 2022, 17:22

Надо названия улицам давать нейтральные,как в Париже -Бульвар Роз,Площадь Согласия,ул.Соборная и т.д.Тогда не надо будет переименовывать

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися