У Києві знесуть храм-МАФ поблизу Десятинної церкви

Подробиці розповів міністр культури України

У Києві планують знести незаконний храм-МАФ, розташований поблизу Десятинної церкви. Про судові тяганини з цього приводу розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

"Будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою УПЦ МП", — заявив Ткаченко.

Міністр культури зазначив, що самовільне захоплення земельної ділянки почалося у 2008 році.

"Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків. У 2012 році за часів Януковича почалося "узаконення" незаконного будівництва. Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала", — розповів очільник Мінкульту.

Суд за позовом від Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об’єкта будівництва триває з 2020 року. Міністерство культури та інформаційної політики України залучене до судової справи як третя сторона та сприяє цьому процесу.

"Наступне судове засідання призначене вже на 18 січня 2023 року, отже є обґрунтоване сподівання, що невдовзі спір таки буде вирішено в законний спосіб", — резюмував Ткаченко.

Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі визнали, що в храмі співали пісню про "матушку-Русь", але спростували звинувачення у молитвах за російських окупантів. Скандал прокоментував намісник Києво-Печерської лаври Павло у відеозверненні.

На скандальне відео, що оприлюднив священник Православної церкви України Михайло Омелян, на якому нібито під час під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі моляться за російських окупантів, відреагували в Службі безпеки України. Керівник СБУ Василь Малюк наголосив, що у відомстві вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської лаври. Згодом за фактом інциденту, що в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрили кримінальне провадження.

Цього року в Києво-Печерській лаврі на Різдво, 7 січня, вперше відбулося богослужіння під проводом очільника Православної церкви України митрополита Епіфанія. Це історична подія для українців. Раніше службу тут правила лише Українська православна церква Московського патріархату. В це Різдво у Києво-Печерській лаврі вперше пролунала різдвяна колядка українською мовою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.

Читайте також, що Київська митниця передала до музею рідкісну старовинну ікону. 

Читайте также