У Києві забудовник незаконно зносить історичну будівлю (ФОТО)

Оприлюднені нові кадри з будівельного майданчика

У центрі Києва триває незаконний демонтаж будинків зі статусом пам’яток архітектури заради забудови. Про це повідомив юрист громадської організації "Карта реновації" Дмитро Перов, передають "Коментарі".

Мова йде про Будинок Марії Станіславської, також відомий як "Будинок з комахами", збудований на вулиці Володимирській у 1893 році.

"Уже нема півтора поверху правого крила. Забудовник зняв ще частину даху. Вочевидь, це необхідно для продовження руйнування основного об’єму будівлі 1893 року і вочевидь це незаконне будівництво покриває поліція", — заявив Дмитро Перов.

У Департаменті охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації зафіксували проведення будівельних робіт та звернулися до поліції. Попри те, що проектна документація по цьому об’єкту в мерії Києва не погоджувалась та дозвіл на виконання робіт не надавався, демонтаж історичного будинку триває.

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс "Будинок з комахами" до Переліку пам’яток Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд Києва позбавив будинок цього статусу, але рішення у цій справі так і не набуло чинності. Офіс генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи. Однак забудовник не чекаючи судового вердикту вирішив просто знести будинок.

"З будівельного майданчику вивозять 130-річну жовту київську цеглу... Київська міська прокуратура а вам не цікаво дізнатися, що це за гуманітарний бус з червоним хрестом возить нашу історію на смітник?" — прокоментував оприлюднені фото юрист Дмитро Перов.

Попри неодноразові звернення місцевих мешканців та активістів до поліції щодо припинення руйнування пам’ятки на Володимирській, 93, кримінальне провадження й досі не порушено. Окрім того, без розгляду лишається заява Департаменту охорони культурної спадщини КМДА щодо незаконного демонтажу пам’ятки. Тож активісти готують масові звернення до столичної прокуратури.

Нагадаємо, у Києві першу чергу Національного військового меморіального кладовища відкриють наприкінці осені. Кладовище буде побудоване на Броварському проспекті. Зараз Міністерство у справах ветеранів України займається земельним питанням. Депутати Київської міської ради відвели землю для створення військового кладовища у Києві. Місце визначив уряд. У Биківні вісім гектарів території знаходились у власності територіальної громади Києва, а поруч 90 гектарів землі знаходяться у державній власності. Після відводу землі державі загальна площа військового кладовища сягне майже 100 гектарів. Орієнтовна кількість поховань — близько 50 тисяч, не враховуючи колумбарії.

Окрім того, у Києві розглядають кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биковнею. Зокрема, у столиці планують продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві розірвали договори оренди землі з забудовником, який планував зруйнувати пам’ятки архітектури і звести готель на схилах Дніпра. Земельні ділянки на Володимирському узвозі входять до буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври. Мова йде про землю, де розташовані будинки №4 та №6. 

Читайте також, що Київрада розірвала договір оренди землі з російським посольством.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Борис

23 квітня 2023, 10:51

В Киеве сносят незаконно памятник архитектуры? При мэре Кличко, интеллектуале, бывашем экскурсоводе и бессребренике? Ни за что не поверю?

ККК

23 квітня 2023, 10:49

кличко жидовский ублюдок и вор. Пока его не прибъют к воротам мерии эта тварь так и будет воровать. Оно же тупое как пробка, говорит с трудом, только руки загребущие. Таких пидаров только убивать!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися