У Києві відсудили у підприємства садибу-пам’ятку на Подолі

Вісім будівель повернули у власність громади

У Подільському районі Києва повернуть у комунальну власність вісім будівель, частина яких є пам’ятками історії та архітектури місцевого значення. Про це розповіли у Київській міській прокуратурі, передають "Коментарі".

За даними відомства, одинадцять років тому приватна фірма уклала з комунальним підприємством інвестиційний договір на реконструкцію та будівництво на Подолі. Мова йде про вісім будівель на вулиці Хорива. Підприємство не виконало умови договору. Натомість у 2017 році комерційна структура незаконно отримала документи на право власності на цю нерухомість.

З восьми привласнених будівель на Подолі три є пам’ятками історії та архітектури. Це садиба купця Дмитрієва. Загальна площа комплексу складає понад три тисячі квадратних метри. Він розташований позаду Житнього ринку. Пам’ятка архітектури складається із двох житлових будинків й одного флігеля. Статус нерухомої пам'ятки садиба на Хорива отримала у 2014 році. Приватна компанія планувала збудувати на цих земельних ділянках офісний центр з підземним паркінгом та оскаржувала статус пам'ятки архітектури у судах.

Наразі Господарський суд Києва задовольнив позов столичної прокуратури та скасував незаконну реєстрацію за комерційною структурою права власності на вісім будівель по вулиці Хорива. Будівлі мають повернути у власність громади Києва.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Святошинський районний суд Києва повернув у комунальну власність будівлю непрацюючого кінотеатру "Молодіжний". Заклад розташований на вулиці Рубежівській. Кінотеатр "Молодіжний" побудували у 1958 році. Ця споруда, яку незаконно приватизували та перепродали, має повернутись у власність Київської міської ради.

Тим часом Кабінет міністрів України присвоїв Національному комплексу "Експоцентр України" ("ВДНГ") у Києві категорію національної пам'ятки. До цього комплекс виставкового центру належав до категорії пам'яток місцевого значення.

Нагадаємо, на Контрактовій площі у Києві розпочався масштабний проєкт відновлення Гостиного двору, який був побудований у 1809 році. Споруду реставрують з урахуванням потреб сучасності. Архітектори, реставратори, урбаністи, історики, громадськість та представники влади розроблять покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостинного двору.

Читайте також, що у центрі Києва на пам’ятці архітектури добудували мансарду.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися