Кличко не зміг відповісти про закупівлю службових автівок під час війни

Що відомо про скандальний тендер та питанням до мера столиці

У Київській міській раді під час засідання сьогодні, 18 травня, мер Києва Віталій Кличко не зміг відповісти навіщо купують дорогі автівки під час війни для посадовців мерії. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на відео засідання.

"На сайті Prozorro розміщено тендер на закупівлю 17 службових автомобілів для Київської міської ради. Громада міста Києва, звісно обурена, тому що в той момент, коли кияни по копієчці скидаються, щоб закупити автомобілі на фронт, міська рада закуповує автомобілі службові для власного користування. Тендер на 20 мільйонів гривень", — заявила депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

За її словами, же неодноразово всередині депутатського корпусу Київради це питання обговорювалося, але цей тендер так і не скасований.

"Я прошу вас, керуючись здоровим глуздом, що зараз війна, скасувати цю закупівлю. І якщо це можливо в рамках бюджетного законодавства, ці гроші перенаправити на купівлю авто на фронт", — зазначила Семенова у зверненні до мера Києва.

Після цього секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко звинуватив Семенову у брехні.

"Інформую колег депутатів, а також громадськість, що депутатка Київської міської ради Семенова Ксенія Ігорівна надала неперевірену та неправдиву інформацію, оскільки для потреб Київської міської ради жодний автотранспорт не закуповується. Ксенія Ігорівна, читайте, будь ласка, уважніше. Точно не для потреб Київської міської ради", — сказав Бондаренко.

У відповідь Семенова сказала наступне:

"Я забула, що в нас подвоєння особистості завжди. У нас КМДА є випадки, коли КМДА судиться з Київською міською радою, міська рада з КМДА, наче це різні якійсь структури міської влади. Закупівлю здійснює комунальне підприємство "Автотранспортне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".

Меру Києва Віталію Кличку довелося відповісти на питання:

"Там достатньо розширена відповідь для того, щоб надати повну інформацію. Я розумію, що є обурення, коли відсутність інформації, і у нас не вистачає автівок на фронті, не вистачає багато речей, коли закупуються ще додаткові автівки для чиновників. Це визиває обурення суспільства, але там більше інформації"

Доповідь депутатам Київської міської ради щодо цього тендеру мер столиці пообіцяв надати на наступному засіданні, що заплановано на 25 травня.

Мова йде про тендер, розміщений на сайті закупівель Prozorro. На 17 автомобілів готові витратити з бюджету Києва понад 20 мільйонів гривень. Замовником є комунальне підприємство "Автотранспортне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)". Переможець тендеру має продати столичній мерії легкові автомобілі типів "універсал" та "седан" до кінця серпня.

Нагадаємо, у Дарницькому районі Києва на капітальний ремонт парку відпочинку навколо озера Срібний кіл виділили мільйони гривень. Зона відпочинку розташована між проспектом Миколи Бажана та вулицею Срібнокільською. На її благоустрій готові витратити майже 9,3 мільйони гривень. Будівництво розпочали у травні цього року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київська міська рада надала "Житлоінвестбуд-УКБ" у постійне користування земельну ділянку площею 1,7 гектари для будівництва паркінку на Оболоні. Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для облаштування зелених насаджень на вулиці Прирічній в Оболонському районі Києва. Ділянка площею у понад 16,4 гектари стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть парк "Наталка", набережна та острів Оболонський. В рекреаційній зоні планують побудувати багаторівневий паркінг, який також слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Паркінг не будуватимуть у зеленій зоні, наголосив заступник мера Києва Вячеслав Непоп. 

На підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Окрім цього, у Києві зафіксували незаконну вирубку десятків дерев у парку Прирічна в Оболонському районі столиці. За даними громадських активістів, спиляли десятки дерев, з яких два десятки із діаметром стовбура від 20 сантиметрів до метра, а ще 40 — з діаметром до 20 сантиметрів. Про цю вирубку нічого не відомо КП УЗН Оболонського району, якому підвідомча ця територія.

Читайте також та дивіться відео, як Оболонський острів затопило під час повені у Києві.

Читайте также