У Києві захистили від забудови ландшафтний парк "Лиса гора"

Подробиці боротьби за заповідну зону розповіли екологи

Депутати Київської міської ради скасували своє попереднє рішення про підготовку будівництва військового кладовища на Лисій горі, що було ухвалено торік у жовтні. Про це розповів директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

За його словами, вся громадськість була глибоко обурена байдужим ставленням київських депутатів і мера столиці Віталія Кличка до легендарного місця древнього Києва — Лисої гори, що має подвійний заповідний статус.

"Кияни направили до Київради петицію, під якою зібрали необхідну кількість підписів, але Кличко її відхилив. Тоді Київський еколого-культурний центр подав позов до суду на Київраду, суд прийняв позов до розгляду та розпочав справу. Потім було відкрито ще одну судову справу", — нагадав Борейко.

Еколог зазначив, що гроші на обидва судові позови проти незаконного рішення столичної влади було зібрано киянами.

"Київська влада зрозуміла, що приречена на програш і дала задню. Було підготовлено проект рішення про відміну будівельних робіт на Лисій горі, який і був проголосований 20 квітня. Так кияни всім світом відстояли свою природну та культурну святиню", — резюмував директор Київського еколого-культурного центру.

Нагадаємо, у Києві першу чергу Національного військового меморіального кладовища відкриють наприкінці осені. Кладовище буде побудоване на Броварському проспекті. Зараз Міністерство у справах ветеранів України займається земельним питанням. Депутати Київської міської ради відвели землю для створення військового кладовища у Києві. Місце визначив уряд. У Биківні вісім гектарів території знаходились у власності територіальної громади Києва, а поруч 90 гектарів землі знаходяться у державній власності. Після відводу землі державі загальна площа військового кладовища сягне майже 100 гектарів. Орієнтовна кількість поховань — близько 50 тисяч, не враховуючи колумбарії.

Окрім того, у Києві розглядають кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биковнею. Зокрема, у столиці планують продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що КЕКЦ подав позов до суду на Київську міську раду на захист Лисої гори від створення на цій території військового кладовища. В КЕКЦ зазначили, що Лиса гора має подвійний заповідний захист — як регіональний ландшафтний парк та як пам’ятка містобудування-об’єкт культурної спадщини національного значення. На цій території мешкають близько двох десятків червонокнижних видів рослин та тварин, а також ще є пам’ятка культури Трипільського періоду.

Читайте також, що на військовому кладовищі у Києві побудують крематорій.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися