Посадовця КМДА підозрюють у розтраті бюджету на системі оповіщення

Подробиці розповіли в прокуратурі

Директору Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації Роману Ткачуку повідомили про чергову підозру через розтрату коштів на системі оповіщення. Про це розповіли у столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

Посадовця КМДА підозрюють у розтраті бюджетних коштів, призначених для встановлення систем оповіщення в Деснянському районі Києва, вчиненій в умовах воєнного стану. Слідство встановило, що Ткачук у червні 2022 року уклав договір із приватним підприємством про модернізацію територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (ТАСЦО*) в Деснянському районі Києва. Зі столичного бюджету на ці роботи виділили майже 10 мільйонів гривень.

Прокурори вважають, що потім директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації Роман Ткачук діяв в інтересах підрядника. Посадовець підписав акти приймання виконаних робіт, до яких були внесені відомості із завищеними цінами на використані матеріали та обладнання. Це призвело до зайвого перерахування бюджетних коштів у сумі майже чверть мільйона гривень, що підтвердив висновок експертизи.

"Наразі у кримінальному провадженні тривають експертизи по іншим матеріалам та обладнанню, які встановлювалися під час капітального ремонту систем оповіщення. Також буде надана правова оцінка діям службових осіб підрядної організації", — заявили у Київській міській прокуратурі.

Зараз Ткачук відсторонений від посади в межах іншого кримінального провадження, розпочатого за фактом загибелі людей через зачинене укриття. Досудове слідство триває.

Окрім того, посадовців Київської міської державної адміністрації запідозрили у службовій недбалості, що призвело до багатомільйонних збитків бюджету Києва. За ініціативи директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури та директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА, розпорядженням Київської міської військової адміністрації ухвалено рішення про передислокацію плавучої насосної станції. На будівельні роботи з резервного фонду бюджету Києва виділили 64 мільйонів гривень. Однак посадовці не перевірили технічний стан споруди. Слідчі встановили, що насосна станція не підлягає експлуатації за цільовим призначенням.

Також Директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку повідомлено про ще одну підозру у розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану. Мова йде про закупівлю мініелектростанцій для столичних пунктів обігріву на загальну суму понад 28,6 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у проєкті державного бюджету України на наступний рік пріоритетом буде спрямованість на оборону та зменшення витрат на нецільові програми. Планується, що надходження податків до державного бюджету на 2024 рік становитимуть понад 1,5 трильйони гривень, а витрати на сектор оборони — майже така ж сума, але значно більша. Податками і доходами від митниці різницю покрити неможливо. До внутрішніх ресурсів на покриття витрат на оборону у 2024 році залучать дивіденди державних підприємств. Мова йде про близько 183 мільярдів гривень.

Окрім того, в українському парламенті готуються ухвалити жорсткі зміни до державного бюджету ще й на цей рік, що вплине на бюджети регіонів. Пропозиція уряду — спрямувати частину військового податку на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів до центрального бюджету.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві одне з найвідоміших озер, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці, знищено через забудову. Столичні екологи назвали головні причини та закликали киян не ігнорувати дії влади Києва.

Читайте також, як мости в Києві руйнуються, як мости у Києві будуються, та хто на цьому заробляє.

*ТАСЦО — це комплексна інфраструктура, розроблена для швидкого та ефективного оповіщення громадян у разі надзвичайних ситуацій, небезпеки або кризових ситуацій, що можуть виникнути на території міста, у тому числі, повітряних тривог. 


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися