Кияни розповіли про ставлення до перейменування вулиць, метро та пам’ятників

Як ставляться до дерусифікації мешканці столиці

Майже пів тисячі вулиць, 60 пам’ятників і п’ять станцій метро можуть дерусифікувати у Києві. Мешканці столиці в ефірі телемарафону розповіли про своє ставлення до перейменування об’єктів, пов’язаних з РФ та радянським минулим, передають "Коментарі"

Від початку повномасштабної війни в Україні стартувала нова хвиля перейменування та демонтажу, розпочата ще з 2015 року в рамках процесу декомунізації. Одним з перших об’єктів дерусифікації у Києві стала арка Дружби народів. Тут знесли пам’ятник радянським робітникам, а монумент назвали Аркою свободи українського народу.

У списку перейменувань та демонтажу монументів та пам’ятних табличок у Києві знаходяться об’єкти, названі на честь Олександра Пушкіна та Михайла Булгакова. П’ять станцій столичного метро також пропонують перейменувати: станція "Берестейська" може стати "Бучанською", а станція "Дружби народів" — "Ботанічною". Також можуть змінити назви станцій метро "Мінська" — на "Варшавську", "Площа Льва Товстого" — на "Василя Стуса", "Героїв Дніпра" — на "Героїв України".

Більшість серед опитаних киян ставляться до дерусифікації добре:

— Треба міняти всі ці назви.

— Те, що було, станції метро, усі ці вулиці, Московська — не остання — я вважаю, правильно, що усе це будуть перейменовувати на якійсь українські назви.

— До цих подій, відносився до Російської Федерації дуже позитивно, дуже їх поважав і любив. Я вважав їх, чесно кажучи, братами. На сьогодні вони для мене — найбільші вороги.

— Я гадаю, потрібно обирати такі назви, що не викликали в усьому нашому українському суспільстві якісь претензії, тому що можна догодити одним та не догодити іншим. У нас різний народ, абсолютно різний й по мові, й по культурі. Ми різні й в одну сторону не можна перебільшувати.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві поки що призупинили перейменування та демонтаж пам’ятників. В мерії столиці пояснили, що до змін хочуть підійти зважено та з наукової точки зору, а ці питання потребують дискусій та обговорень

Нагадаємо, торік у вересні у столиці демонтували пам’ятник Дружби між Києвом та Москвою, а пів місяця тому депутати Київської міської ради проголосували за перейменування однойменного скверу. Локацію назвали на честь Героїв Маріуполя.

Читайте также