Якість води у Києві: водоканал сперечається з висновками екологів

Чому столичні комунальники не згодні з Держекоінспекцією

Державна екологічна інспекція України оприлюднила результати позапланової перевірки об’єктів "Київводоканалу" на предмет забруднення водойм. Проте у столичному підприємстві з висновками екологів не згодні, інформують "Коментарі".

Як повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований, у зразках відібраних проб води на водовипусках столичного водоканалу виявили перевищення концентрацій забруднюючих речовин. Так, у місці скиду зворотних вод Бортницької станції аерації норма скидів завислих речовин перевищена у 1,5 рази, а нітрату іонів — у 3 рази.

Перевищення норм концентрації забруднюючих речовин зафіксували й у місці скиду зворотних вод у Дніпро після відстійників. Зокрема, рівень концентрації фосфатів на випуску №1 Дніпровської водопровідної станції перевищує у 7,5 рази, а на випуску №2 — майже у 6 разів. На випуску №3 Деснянської водопровідної станції зафіксували перевищення норм концентрації алюмінію у 3 рази.

Керівник Держекоінспекції Андрій Мальований повідомив, що "Київводоканал" здійснює незаконний забір підземних вод з артезіанських свердловин. Він додав, що на підприємство чекає ще одна позапланова перевірка.

У "Київводоканалі" з висновками екологів не згодні та відреагували на них відповідною заявою. У підприємстві зазначили, що результати їхніх власних лабораторних досліджень та висновки арбітражної лабораторії відрізняються від висновків Держекоінспекції. У "Київводоканалі" стверджують, що вміст нітратів в очищеній воді магістрального каналу Бортницької станції аерації перевищував норми "в межах похибки" та ніколи такі показники не були такими високими, як про це заявили у Державній екологічній інспекції.

Також у "Київводоканалі" стверджують, що стічні зворотні води Дніпровської водопровідної станції не підвищують концентрації фосфатів у Дніпро. У підприємстві також відкинули звинувачення щодо незаконного забору води з артезіанських свердловин, заявив, що мають на це відповідні спеціальні дозволи.

Нагадаємо, у Києві бактерії у водопровідній воді нижче норми, проте існує інша проблема. Лабораторна експертиза показала, що водопровідна вода у Києві містить достатньо корисних речовин. Показники кальцію, магнію та мінералізації у межах норми, а загальне мікробне число — 6, при нормі не більше 50. Проте експерти критично поставилися до результатів дослідження.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Окрім того, у Києві та області планують покращити якість питної води.

Дивіться також, як виглядає отруйний відстійник Дарницької ТЕЦ з висоти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися