На Київщині тривають контратаки ЗСУ: ситуація в громадах (МАПА)

Стан справ на лінії оборони Києва та в громадах за минулу добу

На кількох напрямках оборони Києва тривають контратаки Збройних Сил України, окупанти не припиняють обстрілів населених пунктів та здійснюють перегрупування військ. Про ситуацію в регіоні за минулу добу розповіли в Київській обласній військовій адміністрації, передають "Коментарі".

В Генеральному штабі ЗСУ фіксують відведення російських військ з Київської та Чернігівської областей до Білорусі. В таких діях українські військові вбачають ротацію підрозділів армії РФ для концентрації сил на сході України, зокрема на Донбасі.

"Так зване “відведення військ”, ймовірно, є ротацією окремих підрозділів і має на меті введення в оману військового керівництва Збройних Сил України та створення хибної уяви щодо відмови окупантів від задуму оточення міста Києва", — зазначили в Генштабі ЗСУ.

Україна не знижує оборонних зусиль через обіцянки Росії частково відвести війська з територій Київської та Чернігівської областей, наголосив Президент України Володимир Зеленський після перемовин української та російської делегацій у Стамбулі.

На Броварському напрямку продовжується контрнаступ українських військових на території Баришівської, Великодимерської, Калитянської та Калинівської громад. Під Броварами російські окупанти намагаються утримати раніше зайняті позиції та чинять опір ЗСУ.

РФ заперечує накопичення російськими військами великої кількості боєприпасів в безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС, проте здійснює це свідомо, адже ЗСУ не можуть вести на території зони відчуження бойові дії. Ризик детонації боєприпасів є зависоким і без ведення бойових дій.

З найнебезпечніших напрямків виключено Ірпінь, який звільнили від окупантів українські військові. Зараз у місті триває зачистка від рештки окупантів та попри звільнення від загарбників повертатися в Ірпінь досі дуже небезпечно.

Небезпечними напрямками на Київщині залишаються Гостомель, Буча, Житомирська траса, Немішаєве, Макрівська та Дмитрівська громади, північ Вишгородського району, а також деякі населені пункти Великодимерської, Калитянської та Баришівської громад.

Бучанський район. Окупанти обстріляли Ірпінську та Макарівську громади, село Шпітьки. Поблизу Гостомелю йшли бої, а Бородянка залишається заблокованою. Замінована територія села Дмитрівка. Ворог переміщується Гостомельською та Димитрівською громадами, а у Бучанській та Немішаївській окопався. Через постійні обстріли з важкої артилерії багато зруйнованої інфраструктури, є загиблі та поранені серед мирних мешканців.

Броварський район. Російські окупанти нанесли ракетний удар по території  Калинівської громади, де виникла пожежа на одному з підприємств. За даними прокуратури регіону, по складу з продуктами під Броварами вдарила ворожа авіація. У зоні бойових дій багато зруйнованої інфраструктури

Вишгородський район. Під мінометний обстріл потрапили околиці села Лютіж. З ракет російські окупанти обстріляли Демидівський міст. Наслідки обстрілів та чи є постраждалі поки що невідомі. Іванківська, Димерська та Поліська громади потерпають від гуманітарної катастрофи. Складна ситуація з продуктами в окупованому Славутичі. Правоохоронцям вдалося евакуювати з тривалої окупації мешканців Димерської громади, а також села Рудницьке з Баришівської.

Білоцерківський, Бориспільський, Обухівський та Фастівський райони. Обстрілів окупантів не зафіксована. Ситуація в громадах цих районів контрольована та спокійна. Українські військові знаходяться у підвищеній боєготовності. В Борисполі відновили рух міських автобусів.


Джерело: https://t.me/kyivoda/2798


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися