Рейтинг районів Києва — який можна назвати найкращим

Які переваги та недоліки у кожному з районів столиці

З десяти районів Києва першим оцінювали Печерський. Найменший, центральний та найстаріший район столиці має не тільки цікаву історію, а й сучасні проблеми. Портал "Коментарі" підготував огляд по кожному з районів Києва. Кияни розповіли про переваги та недоліки. У кожному з матеріалів по окремому району столиці також можна дізнатись про доступність житла.

Печерський район Києва

Життя в центрі української столиці престижне, дороге, але не без проблем. Сучасний Печерськ має багато відомих історичних місцевостей. Це й Києво-Печерська лавра, й Хрещатик, й Аскольдова могила та інші. Забудова "серця" столиці почалася за радянських часів. З 1936 по 1939 роки у Києві звели будівлі Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Печерський район — територія контрастів. Тут історичні пам’ятки межують з сучасними бізнес-центрами та багатоповерховими житловими комплексами. На думку мешканців Печерська, центральність району окреслює невисокий рівень бажаного комфорту. Кияни невдоволені кількістю дитячих майданчиків, безпекою, а також "алкогольними засіданнями" у скверику на площі Лесі Українки, що біля будівлі Центральної виборчої комісії. Дізнайтесь більше про життя у Печерському районі Києва та дивіться відео в репортажі "Коментарів".

Оболонський район Києва

Оболонський район — спальний, "зелений" та сучасний. Майже 11% мешканців Києва мешкають саме тут. Для когось з них важливе питання екології, іншим — тиша й спокій або наявність розвиненої інфраструктури. На Оболоні майже чверть території займають зелені насадження, дуже подобається киянам зокрема парк "Наталка".

Мешканці Оболоні не скаржаться на рівень комунального комфорту, безпеки, на стан дитячих майданчиків або ж зелених зон. Єдине, що їх турбує, – це якість оболонських тротуарів і доріг. Спільною бідою для багатьох районів столиці є бруд і сміття, а також відсутність доступного паркінгу. Однак місцеві жителі переконані, що саме цей район є одним із найбезпечніших і найкомфортніших для проживання у Києві. Детальніше про життя в Оболонському районі Києва читайте та дивіться відео на порталі "Коментарі".

Святошинський район Києва

Історію Святошинського району столиці пов'язують з іменем чернігівського князя Святослава Давидовича. У районній держадміністрації повідомили, що князь Святослав, досягши похилого віку, вирішив прийняти чернецтво з ім’ям Микола й за побожність у народі його прозвали Святошею.

Київ на початку 1924 року мав шість чималих збільшених адміністративно-територіальних районів. У той час місто ще не було столицею України, а сучасний Святошин вважався лише підрайоном. Зараз місцеві мешканці вважають Святошинський район Києва не спальним, а універсальним. Тут не лише багато житлових будинків, старих "хрущовок" та нових житлових комплексів, а є парки, офісні центри та розважальні заклади. 

Головними перевагами Святошинського масиву кияни називають зелені зони. Це відомий парк "Совки", парки "Юність", "Інтернаціональний" та інші. Загальна площа скверів та парків на Святошино сягає понад 65 гектарів. Окрім того, Святошин визнано територією природно-заповідного фонду Києва, а ще район вважають "батьківщиною муралів".

Місцеві жителі, кажучи про Святошин, скаржаться на "зустрічі" пацієнтів Київської міської наркологічної клінічної лікарні у неадекватному стані перед, після чи навіть у момент лікування. Ще однією проблемою є рівень комунального комфорту у Святошинському районі Києва. Детальніше — у нашому матеріалі.

picture

Шевченківський район Києва

У Шевченківському районі столиці збереглися найцінніші історико-архітектурні та культурні надбання. Це всесвітньо відомі Золоті ворота, Володимирська гірка, Софійський собор, Андріївський узвіз, Володимирський і Михайлівський собори, а ще — це київський фунікулер, Хрещатик, Покровський монастир та інші.

Шевченківський район — це туристичний скарб Києва. Саме тут розташовані більшість старовинних будівель і храмових споруд граду Кия. Однак, це не тільки старий Київ, але й озеленений спальний район столиці. Одним із місць, які не належать до стародавнього Києва, є Бабин Яр. У роки нацистської окупації саме він став місцем трагедії Голокосту єврейського народу, територією де стратили понад сто тисяч людей різних національностей.

На думку істориків, саме на території Шевченківського району розгорнулися основні події боротьби за незалежність українського народу. У цьому контексті вкрай важливою є згадка про Центральну Раду та Софійський майдан, де проголошувалися Універсали.

Мешканці про стан Шевченківського району столиці нарікають на значну кількість наркоманів. Кияни невдоволені рівнем безпеки, особливо поблизу станції метро "Дорогожичі". Також люди обурені неадекватною поведінкою невідомих людей у двориках на вулиці Довженка. Не менш "гострою" проблемою місцеві мешканці визначили відсутність гарячої води. Детальніше про переваги та недоліки життя у Шевченківському районі Києва читайте у матеріалі та дивіться відео на порталі "Коментарі".

Солом'янський район Києва

Місцевість сучасного Солом'янського району у Києві має багатовікову історію. Назву "Солом'янка" він отримав від так званих хат-мазанок із солом'яними дахами, у яких жили працівники залізниці. Саме тут розташовані найбільші транспортні об'єкти Києва. Це — залізничні станції "Київ-Пасажирський", "Караваєві Дачі", "Київ-Волинський" і "Борщагівка", а також аеропорт "Київ" (Жуляни).

Один зі спальних районів Києва, Солом'янський, почав "розростатися" у 1960-1970-х роках. У цей час тут було збудовано багатоповерхові будівлі, дороги та парки. Солом'янка знаходиться у безпосередній близькості до центру Києва, а також має густу зелень і затишні парки. Тут зручна транспортна розв'язка та доступні ціни на житло як для оренди, так і для покупки.

Солом'янський район не можна назвати історичним, як, наприклад, Поділ, Печерськ чи Шевченківський. Його можна визначити як один із найзеленіших і густонаселених районів Києва. Серед багатьох зелених зон одними з найпопулярніших є Протасів Яр, парки Відрадний та імені Миколи Зерова, Солом'янський ландшафтний парк, дендропарк "Мамаєва Слобода" та інші. На Повітрофлотському проспекті Солом'янського району знаходяться Міністерство оборони України, Національний університет оборони та Академія Міністерства внутрішніх справ.

Мешканці Солом'янського району серед багатьох проблем і незручностей, що їх турбують, у першу чергу називають постійні збори людей, які виглядають як особи з наркологічною залежністю. Кожен другий житель Солом'янського району, з яким розмовляв журналіст "Коментарів", не вважає свій район безпечним і спокійним. На які проблеми ще скаржаться мешканці у Солом'янському районі Києва — читайте у нашому матеріалі або дивіться відео.

Дарницький район Києва

Урбаністична драма Києва стосується Дарницького району столиці. Місцеві мешканці нарікають на транспортний колапс, нестачу місць у дитячих садках, переповнені поліклініки, критичну відсутність зелених зон та інші проблеми на забудованій і перенаселеній території Позняки — Осокорки — Харківський масив.

Перша письмова згадка про Дарницю датується 1509 роком. Перетворення території на великий промисловий район Києва відбулося у роки довоєнних "п'ятирічок". Саме тоді збудували Дарницький вагоноремонтний завод (ДВРЗ) та інші відомі столичні підприємства.

Дарницький район не може похвалитися широким спектром популярних пам'яток або місць на своїй території. Однак насправді цікавим і популярним не тільки для українців постмодерним місцем є "Кладовище автобусів". Тут раніше був автопарк. Нині тут стоять покинуті автобуси та тролейбуси. Це місце вражає унікальною архітектурою та одночасно своєю історією, а занедбаний транспорт доповнює атмосферність цього "цвинтаря". Саме на ці особливості звертають увагу іноземні журналісти. 

Дарницький район відомий своїм парком "Партизанської слави". Територія зони відпочинку складає майже 112 гектарів. Мікрорайони Дарниці вважаються найгустішими за забудовою — це Позняки, Осокорки та Харківський масив. Кияни нарікають на те, що інфраструктура у Дарницькому районі Києва не пристосована для такого навантаження. Подробиці — у матеріалі "Коментарів".

Голосіївський район Києва

Найзеленіший район столиці має свої географічні "родзинки". Історія Голосієва сягає далеко у глибину тисячоліть. Вперше його згадують у грамоті короля Сигізмунда Видубицькому монастирю. У той час хутір Голосіївський належав до володінь Києво-Печерської лаври. Щодо походження назви Голосіївського району столиці існує кілька версій.

Голосіївський район розташований на найбільшій території у столиці на правому березі Дніпра. Його площа сягає понад п'ятнадцять гектарів. Місцеві мешканці вважають Голосієво затишною та найбільш зеленою територією. Зокрема, тут пишаються Голосіївським парком імені Максима Рильського та Національним природним парком "Голосіївський". Поряд знаходиться ландшафтний парк "Феофанія", а також відомий музей просто неба у Пирогово. Тут чудові місця для сімейного відпочинку, для піших і велосипедних прогулянок. Окрім того, у Голосіївському районі Києва знаходиться Національний експоцентр "Україна", який колись називався "Виставкою досягнень народного господарства" ("ВДНГ"). Тут постійно організують виставки, ярмарки, концерти та святкові заходи.

Мешканці про Голосіїв, окрім проблем, які турбують киян з інших районів, в більшості задоволені рівнем комфорту району. Проте кияни прагнуть удосконалити щось або ж вирішити наявні проблеми, однак надвеликого дискомфорту вони не відчувають. Детальніше про життя у Голосіївському районі Києва читайте в матеріалі порталу "Коментарі" та дивіться відео.

Дніпровський район Києва

Це один із найбільших й густонаселених районів столиці. Дніпровський район Києва відокремили зі складу Дарницького у 1969 році. Свою назву він отримав від прилеглої річки Дніпро. Зокрема на території Дніпровського району розташовані Труханів острів, Райдужний масив, Воскресенка, Березняки, Микільська слобідка, Русанівка. Пострадянський Гідропарк досі не втрачає своєї популярності, а також Русанівська набережна та інші локації. Одним із найвідоміших місць є музей "Київ у мініатюрі". Це місце, у якому представлені усі визначні пам'ятки столиці — Хрещатик, Майдан Незалежності, Верховна Рада України, Києво-Печерська лавра, Золоті ворота, Андріївська церква та інші.

У Дніпровському районі можна гарно прогулятись Русанівською набережною. Тут є світломузичний фонтан, ресторани, дитячі майданчики та пляж. Біля станції метро "Лівобережна" знаходиться "Міжнародний виставковий центр". Це величезний сучасний комплекс для організації як міжнародних, так і українських виставок, форумів та презентацій.

Мешканці Дніпровського району почуваються тут небезпечно. Кияни нарікають на наркоманів та алкоголіків, зокрема у зелених зонах та біля будинків. Деякі кияни скаржаться на вигул собак, особливо бійцівських порід, у Парку Перемоги без намордника. Ще одна проблема у Дніпровському районі — засміченість поблизу сміттєвих баків і неможливий сморід. Це через нестачу сміттєвих баків, а не через несвоєчасний вивіз сміття, зазначали кияни. Подробиці про життя у Дніпровському районі Києва — дивіться на відео та читайте у матеріалі порталу "Коментарі".

picture

Деснянський район Києва

Найвідомішим житловим масивом у цьому районі є Троєщина. Про історію Деснянського району важлива згадка у письменних джерелах XVI-XVII століть про те, що Вигурівщина інтерпретується як земля, подарована землевласником Яном Вигурою Михайлівському Золотоверхому монастирю. Цей факт також було юридично закріплено універсалом Богдана Хмельницького у 1654 році. Цікавим фактом є те, що перша письмова згадка про Троєщину належить до 1667 року.

Нині до складу Деснянського району входить житловий масив Вигурівщина-Троєщина та селище Троєщина, житловий масив Лісовий і селище Биківня, зелена зона на Дніпровських островах та лісопарковий пояс. Деснянський район — це один із найбільш густонаселених, молодих і недооцінених районів Києва. Ціна за квадратний метр площі тут і для оренди, і для продажу у порівнянні з цінами інших столичних районів невисока через відсутність метро. За останні роки Деснянський район багато у чому позитивно змінився.

Однією з головних визначних пам'яток Деснянського району є Алмазне озеро. Це найбільша штучно створена водойма у Києві площею понад 1,6 квадратних кілометри. Офіційного пляжу на Алмазному озері немає, а панораму доповнює хвойний ліс навколо. За будь-якої пори року тут катаються на велосипедах, займаються спортом та проводять час у прогулянках, роблячи чудові світлини на природі. Ще одна зона відпочинку — це парк Кіото з алеєю сакур біля станції метро "Лісова".

Місцеві мешканці Троєщини не вважають свій район неблагополучним. Відому фразу "Життя дало тріщину — їду на Троєщину" багато киян спростовують та ласкаво відгукуються про своє місце проживання. Найголовнішою й болючою проблемою вважають недобудовану лінію метро на Троєщину. Окрім того, мешканці Троєщини вважають Деснянський район безпечним для проживання попри аналогічні життєві проблеми, про які розповідали кияни в інших районах столиці. Подробиці про Деснянський район Києва можна дізнатися з репортажу порталу "Коментарі" та подивитись відео.

Подільський район Києва

Подільський є одним із найдавніших, історично значущих і всесвітньо відомих районів Києва. Важливим фактом у контексті історії цього району є згадка Подолу Нестором-літописцем у "Повісті минулих літ". Це низинна частина історичного центру столиці України між гирлом річки Почайна та схилами гір Замкової, Старокиївської, Хоревиці та Щекавиці. Особливе місце серед історико-культурних пам’яток Києва займає Андріївський узвіз. Це одна з головних туристичних і культурних локацій у столиці.

Нині на території Подільського району розташовано близько пів сотні виробничих підприємств. Поділ у різні історичні періоди був ключовим місцем торгівлі у Києві. Тут також розташовані Національний університет "Києво-Могилянська академія", Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна", Київська державна академія водного транспорту, Інститут реклами та Академія муніципального управління.

Саме на території сучасного Подолу у Києві з'явилися перша аптека, пошта, електричний трамвай і фунікулер. На Подолі жили такі класики української поезії як Тарас Шевченко та Леся Українка, письменник українського походження Михайло Булгаков та інші.

Подільський район справедливо вважається одним із найулюбленіших і найкрасивіших районів столиці не лише на думку киян, а й усіх гостей столиці. Найчастіше туристи при відвідуванні Києва їдуть саме на Поділ, який радує око своїми старовинними будинками, вузенькими вуличками, приємними закладами та історичною місцевістю. На Подолі розташовані сотні об'єктів культурної спадщини України. Одними з найвідоміших і популярних серед туристів є Києво-Могилянська академія з церквою Благовіщення, Андріївська церква на Андріївському узвозі, Будинок Петра I та будинок, у якому жив Булгаков. У Подільському районі є чотири театри, вісім музеїв і кілька кінотеатрів. 

Деякі кияни відчувають дискомфорт у деяких мікрорайонах Подолу. Наприклад, мешканці одного з найстаріших житлових масивів — Куренівки не почуваються безпечно. Як і в інших районах столиці тут скаржаться на "хронічне" розпивання спиртних напоїв компаніями всюди, особливо на дитячих майданчиках. Окрім того, нарікають на практично відсутнє вуличне освітлення. Куренівку вважають депресивним мікрорайоном. Також є зауваження щодо чистоти території Подолу. Подробиці про те, що думають кияни-мешканці Подільського району Києва — в матеріалі порталу "Коментарі".

Який район Києва найкомфортніший для життя – голосуйте.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Саша

25 січня 2023, 21:55

Все киевляне (и не только) знают, что лучший район Киева́ - это Борщаговка (ну ещё Троещина хороша).

Киянин

29 грудня 2021, 11:17

Наталья Некрасова ви або повна дурочка, або не киянка

Наталия

21 грудня 2021, 21:54

Статья никакая. Ни о каком районе толком ничего не сказано. Характеристики районов нет. Статья скудная и не даёт никакого представления о районах города.

Люба

21 грудня 2021, 19:13

Позняки отличный район.Одна стихия это мусоросжигательный завод Энергия,которые отравляет дымом воздух.Убрать бы завод куда подальше бо Киевские власти не спроможні с ним справиться,поэтому и занимает Киев первые места по загрязнянию воздуха

Андрей

20 грудня 2021, 21:45

Если Голосеевский район 15 Га,ну тогда извините

Женя

20 грудня 2021, 09:56

О районах судить сложно. А вот отдельно охарактеризовать места с плохим транспортом, грязью, не уютом для проживания назову. На первом месте бульвар Лепсе и близлежащая промзона вокруг. На втором - территория между Святошиным и Нивками. На третьем - проспект науки в сторону Корчеватого. Плохой район вокруг аэропорта Киев. Не тянет на Дорогожичи. Жуткие для психики - Осокорки и Позняки. Теремке удачные - между двумя метро Ипподром и Теремки - Метрополис, вокруг метро Житомирская и Академгородок, Печерская-Ботанический сад, Оболонская набережная, Теремки 2 и Теремки3, Соцгородок.

Алексей

20 грудня 2021, 05:24

По мне так Оболонь. Остаётся не мало чего улучшить но самые лучшие перспективы в обозримом будущем.

Вадим

19 грудня 2021, 04:58

Автор явно не Киевлянин !!! Тему киевских районов не знает!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися